sluiten

Zelfmanagement van patiënten

Bij het omgaan met een aandoening speelt de patiënt zelf een belangrijke rol. Die kan, tussen de afspraken met zorgverleners door, zelf aan de slag met persoonlijke doelen.

POH 5minuteninfo

Patiënten met een chronische ziekte hebben niet altijd voldoende basiskennis over hun aandoening. Daarom bieden we als zorggroep POH 5minuteninfo aan alle praktijkondersteuners aan. Op dit online platform kunnen patiënten zelf thuis meer te weten komen over hun chronische ziekte en hoe ze daarmee om kunnen gaan. Dat gaat in blokjes van vijf minuten, via tekst, afbeeldingen en video’s. Voordat de patiënten starten, krijgen ze eerst een aantal vragen om te bepalen hoe het met hun basiskennis gesteld is. Op basis van de antwoorden op de vragen, krijgen patiënten passende 5minuteninfo’s aangeboden. POH 5minuteninfo is geschikt voor alle patiënten. De praktijkondersteuner kan de voortgang van de patiënt volgen en dat als aanknopingspunt gebruiken tijdens een volgend consult. Heeft de patiënt specifieke vragen? Dan kan de praktijkondersteuner op basis hiervan educatie op maat aanbieden. 

Videoboodschap "POH 5minuteninfo"

Onze ketenconsulent José verteld in het volgende filmpje over POH 5Minuten-info.

POH 5minuteninfo is een educatieprogramma waar de “Chronische” patiënt stapsgewijs informatie over de ziekte aangeboden krijgt. Doordat de patiënt meer kennis opdoet, is deze beter in staat zijn/haar eigen ziekte te managen.

De term “Positieve Gezondheid” krijgt steeds meer vorm in de visie van de Zorggroep.
Het bevorderen van kennis, zelfmanagement, eigenaarschap en bewust zijn van de chronische aandoening zijn hierbij speerpunten. POH 5minuteninfo past binnen deze visie en vormt een onderdeel van de begeleiding die de praktijkondersteuner biedt.

In de regio zijn al veel POH’s die POH 5minuteninfo adviseren aan de Diabetespatiënt.
Het is ook mogelijk om deze aan te bieden aan de patiënten die deelnemen aan de CVRM of COPD- ketenzorg. De ervaring is dat meer kennis de gezondheidsrisico’s van de patiënt verlagen. POH 5minuteninfo is ondersteund aan de begeleiding die de POH aan de patiënten biedt.

Bij interesse kun je contact opnemen met ketenconsulent José Nijenkamp via [email protected]

Minddistrict

Minddistrict is een e-healthplatform waarmee praktijkondersteuners patiënten tussen de consulten door kunnen laten werken aan hun eigen gezondheid. Zo biedt een POH praktische hulp die is afgestemd op de klachten, wensen en situatie van de patiënt. Die kan bestaan uit bijvoorbeeld informatie, voorbeelden, video’s en oefeningen.

Thuisarts.nl

Op de website Thuisarts.nl kunnen patiënten algemene informatie vinden over hun aandoening. Het helpt hen om te begrijpen wat er aan de hand is. De website geeft betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid en is gemaakt door artsen.