sluiten

Wat kunt u zelf doen bij hart- en vaatziekten?

Bij de behandeling van hart- en vaatziekten speelt u zelf een belangrijke rol. U kunt, tussen de afspraken met zorgverleners door, zelf aan de slag met uw persoonlijke doelen.

Stoppen met roken

Roken vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Het is slecht voor uw bloedvaten en zorgt ervoor dat uw hartspier minder zuurstof krijgt. Stoppen met roken kan lastig zijn. Uw huisarts of praktijkondersteuner kan u helpen wanneer u wilt stoppen met roken.

Een gezond gewicht

Een gezond gewicht is belangrijk. Als u overgewicht heeft en u gaat afvallen, gaan ook uw cholesterol en bloeddruk omlaag. En daarmee verkleint u het risico op (nieuwe) hart- en vaatziekten. Een diëtist kan u voedingsadvies geven.

Voldoende bewegen

Beweging is gezond voor iedereen. U voelt zich fitter en krijgt een betere conditie. En als u voldoende beweegt, helpt dat om op een gezond gewicht te blijven. Lukt het niet meer om zelfstandig voldoende te bewegen? Dan kan uw huisarts u doorverwijzen naar de fysiotherapeut.

Stress vermijden

Zorg ervoor dat u voldoende ontspant. Hoe u dat doet is persoonlijk. Kies een hobby of sport die bij u past.

Medicatie juist gebruiken

Gebruik medicijnen altijd precies volgens voorschrift van uw arts. Ga niet zelf experimenteren met de dosis. Heeft u last van bijwerkingen? Bespreek dit dan met uw arts. Vergeet u regelmatig uw medicijnen in te nemen? Dan kan het helpen om een alarm in uw telefoon te zetten, of om een medicijndoos aan te schaffen. Met vragen kunt u altijd bij uw huisarts terecht.

Uw hart- en vaatziekten-dossier

U kunt zelf uw hart- en vaatziekten-dossier bekijken. Hierin ziet u de resultaten van onderzoeken. Zo werkt u samen met uw zorgverleners aan uw eigen behandeling. Uw praktijkondersteuner kan u vertellen hoe het systeem werkt en u inloggegevens geven.