sluiten

Wat kunt u zelf doen?

Bij de behandeling van Astma speelt u zelf een belangrijke rol. U kunt, tussen de afspraken met zorgverleners door, zelf aan de slag met uw persoonlijke doelen. Denk bijvoorbeeld aan stoppen met roken, voldoende bewegen en gezond eten.

Stoppen met roken

Roken zorgt ervoor dat uw Astma erger wordt. Stoppen met roken kan lastig zijn. Uw huisarts of praktijkondersteuner kan u helpen wanneer u wilt stoppen met roken.

Voldoende bewegen

Beweging is gezond voor iedereen. U voelt zich fitter en krijgt een betere conditie. En als u voldoende beweegt, helpt dat om op een gezond gewicht te blijven. Lukt het niet meer om zelfstandig voldoende te bewegen? Dan kan uw huisarts u doorverwijzen naar de fysiotherapeut.

Medicatie juist gebruiken

Gebruik medicijnen altijd precies volgens voorschrift van uw arts. Ga niet zelf experimenteren met de dosis. Heeft u last van bijwerkingen? Bespreek dit dan met uw arts. Vergeet u regelmatig uw medicijnen in te nemen? Dan kan het helpen om een alarm in uw telefoon te zetten, of om een medicijndoos aan te schaffen. Met vragen kunt u altijd bij uw huisarts terecht.

Uw Astma-dossier

U kunt zelf uw Astma-dossier bekijken. Hierin ziet u de resultaten van onderzoeken, zoals de longfunctiemeting. Zo werkt u samen met uw zorgverleners aan uw eigen behandeling. Uw praktijkondersteuner kan u vertellen hoe het systeem werkt en u inloggegevens geven.