sluiten

Wat kunt u zelf doen bij COPD?

Bij de behandeling van COPD speelt u zelf een belangrijke rol. U kunt, tussen de afspraken met zorgverleners door, zelf aan de slag met uw persoonlijke doelen. Denk bijvoorbeeld aan stoppen met roken, voldoende bewegen en gezond eten.

Stoppen met roken

Roken zorgt ervoor dat uw COPD erger wordt. Stoppen met roken kan lastig zijn. Uw huisarts of praktijkondersteuner kan u helpen wanneer u wilt stoppen met roken.

Voldoende bewegen

Beweging is gezond voor iedereen. U voelt zich fitter en krijgt een betere conditie. En als u voldoende beweegt, helpt dat om op een gezond gewicht te blijven. Lukt het niet meer om zelfstandig voldoende te bewegen? Dan kan uw huisarts u doorverwijzen naar de fysiotherapeut.

Medicatie juist gebruiken

Gebruik medicijnen altijd precies volgens voorschrift van uw arts. Ga niet zelf experimenteren met de dosis. Heeft u last van bijwerkingen? Bespreek dit dan met uw arts. Vergeet u regelmatig uw medicijnen in te nemen? Dan kan het helpen om een alarm in uw telefoon te zetten, of om een medicijndoos aan te schaffen. Met vragen kunt u altijd bij uw huisarts terecht.

Uw COPD-dossier

U kunt zelf uw COPD-dossier bekijken. Hierin ziet u de resultaten van onderzoeken, zoals de longfunctiemeting. Ook kunt u zien wanneer u afspraken en controles heeft. Zo werkt u samen met uw zorgverleners aan uw eigen behandeling. Uw praktijkondersteuner kan u vertellen hoe het systeem werkt en u inloggegevens geven.

POH 5minutenInfo

Via dit online platform kunt u meer informatie krijgen over uw aandoening en hoe u ermee om kunt gaan. Dat gaat in blokjes van vijf minuten, via tekst, afbeeldingen en video’s die u vanuit huis kunt bekijken. U kunt zelf informatieblokjes kiezen, maar uw praktijkondersteuner kan u ook een aantal POH 5minutenInfo’s aanbevelen. Zo kunt u zich thuis alvast voorbereiden.