sluiten

Wat kunt u zelf doen?

Bij het zo lang mogelijk zelfstandig blijven speelt u zelf een belangrijke rol. De volgende zaken zijn nodig om zo lang en veilig mogelijk zelfstandig te blijven wonen:

  • Blijf in contact met mensen
  • Blijf bewegen
  • Zorg voor gezonde voeding en een gezond gewicht
  • Houd uw geestelijke gezondheid in de gaten
  • Zorg voor een veilige omgeving

Blijf in contact met mensen

Sociale contacten zijn heel belangrijk. Denk aan een praatje met de buren. Of samen eten met vrienden of familie. Het is fijn om regelmatig goed en gezellig contact te hebben met de mensen in uw omgeving.

Blijf bewegen

Beweging is gezond voor iedereen. U voelt zich fitter en houdt uw conditie op peil. En als u voldoende beweegt, helpt dat om op een gezond gewicht te blijven. Lukt het niet meer om zelfstandig voldoende te bewegen? Dan kan uw huisarts u doorverwijzen naar de fysiotherapeut.

Zorg voor gezonde voeding

Eet gezond en gevarieerd. En drink voldoende water. Heeft u vragen over gezonde voeding en een gezond gewicht? Een diëtist kan u voedingsadvies geven.

Houd uw geestelijke gezondheid in de gaten

Eenzaamheid, het verlies van dierbaren en bepaalde aandoeningen kunnen het risico op een depressie verhogen. Ook kunt u zingevingsproblemen hebben of minder sociale contacten dan u zou willen. Bespreek dit met uw omgeving. Ook uw huisarts kan u helpen.

Zorg voor een veilige omgeving

Zorg ervoor dat uw huis een veilige plek voor u is. Valt u vaak? Zorg dan voor voldoende verlichting of extra beugels waaraan u zich kunt vasthouden. De wijkverpleegkundige kan met u meedenken over geschikte aanpassingen.

Uw dossier ouderenzorg

U kunt zelf uw zorgplan bekijken. Zo werkt u samen met uw zorgverleners aan zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Uw praktijkondersteuner kan u vertellen hoe het systeem werkt en u inloggegevens geven.