sluiten

Wat kunt u zelf doen bij diabetes?

Bij de behandeling van diabetes speelt u zelf een belangrijke rol. U kunt, tussen de afspraken met zorgverleners door, zelf aan de slag met uw persoonlijke doelen.

Een gezond gewicht

Een gezond gewicht is belangrijk als u diabetes heeft. Als u overgewicht heeft en u gaat afvallen, worden uw glucosewaarden lager. Net als uw cholesterol en bloeddruk. Daarmee verkleint u ook het risico op hart- en vaatziekten.

Voldoende bewegen

Beweging is gezond voor iedereen. U voelt zich fitter en krijgt een betere conditie. En als u voldoende beweegt, helpt dat om op een gezond gewicht te blijven.

Stoppen met roken

Stoppen met roken kan lastig zijn. Maar het is ontzettend goed voor uw lijf. U verkleint het risico op hart- en vaatziekten. En u voelt zich fitter. Uw huisarts of praktijkondersteuner kan u helpen wanneer u wilt stoppen met roken.

Medicatie juist gebruiken

Gebruik medicijnen altijd precies volgens voorschrift van uw arts. Ga niet zelf experimenteren met de dosis. Heeft u last van bijwerkingen? Bespreek dit dan met uw arts. Vergeet u regelmatig uw medicijnen in te nemen? Dan kan het helpen om een alarm in uw telefoon te zetten, of om een medicijndoos aan te schaffen. Met vragen kunt u altijd bij uw huisarts terecht.

Zelf uw bloedsuiker meten

Als u diabetes heeft, is het belangrijk om uw bloedsuikerspiegel op peil te houden. Hoe het met uw bloedsuikergehalte staat, kunt u zelf meten met een glucosemeter. Dat doet u enkele keren per dag. Op basis hiervan past u uw medicatie aan, in overleg met uw huisarts of praktijkondersteuner.

Herkennen van hypoglykemie

Als u hypoglykemie heeft (ook wel ‘hypo genoemd’), dan is uw bloedsuikergehalte lager dan 4 mmol per liter. U krijgt hier meestal klachten van, zoals zweten, beven en duizeligheid. U kunt een hypo krijgen als u te laat eet, een maaltijd overslaat, extra veel beweegt, veel drinkt of wanneer u te veel insuline heeft ingespoten.

Zo behandelt u hypoglykemie:

Neem 6 of 7 tabletten druivensuiker of 1 groot glas frisdrank (geen light). U kunt ook een glas sinaasappelsap nemen of 4-6 klontjes suiker in uw koffie of thee. Is uw bloedsuiker weer normaal? Dan kan het handig zijn om uw eerstvolgende maaltijd iets te vervroegen of een extra boterham te eten. Ga goed na wat de oorzaak was van de hypo. Zo kunt u dit probleem in de toekomst voorkomen. Bespreek een hypo ook met uw huisarts of praktijkondersteuner.

Herkennen van hyperglykemie

Als u hyperglykemie heeft (ook wel ‘hyper’ genoemd), dan is uw bloedsuikergehalte hoger dan 10mmol per liter. Veelvoorkomende klachten hierbij zijn: veel plassen, dorst, een droge mond en moeheid.

Zo behandelt u hyperglykemie:

Meet uw bloedsuikergehalte om de twee uur. Noteer de waarden en de klachten die u heeft. Drink veel water. Overleg met uw huisarts of praktijkondersteuner of het nodig is om extra insuline te spuiten of om de insulinedosis te verhogen. Moet u overgeven? Of ruikt uw adem naar aceton? Wordt u suf? Bel dan direct een arts. Ga goed na wat de oorzaak was van de hyper: heeft u meer gegeten? Of juist minder bewogen? Of uw medicatie niet ingenomen? Bespreek dit met uw huisarts of praktijkondersteuner. Zo kunt u hypers in de toekomst voorkomen.

Bekijk elke dag uw voeten

Zorg voor schoenen die u goed passen. Trek elke dag schone sokken aan zonder dikke naden. Bekijk dagelijks uw voeten, voetzolen en de plekjes tussen uw tenen. Let op:

  • Roodheid of bleekheid
  • Blauwe of zwarte plekken
  • Likdoorns
  • Eeltvorming
  • Zwellingen

Ga naar een ervaren pedicure of podotherapeut om eelt te laten verwijderen. Knip uw teennagels recht af. Loop niet op blote voeten. Heeft u wondjes aan uw voet? Bespreek dit dan direct met uw huisarts of praktijkverpleegkundige.

Zorg goed voor uw ogen

Ga minimaal elke drie jaar naar een optometrist of oogarts voor een oogheelkundige controle. Zo kan uw huisarts in de gaten houden of de diabetes uw ogen niet aantast.

Bent u ziek? Let dan goed op

Als u verkouden bent of griep heeft, kan het lastig zijn om uw bloedsuikerwaarden in de hand te houden. Bent u ziek en is uw glucoseregeling verstoord? Neem dan contact op met uw huisarts of praktijkondersteuner. Controleer uw bloedsuiker ook wat vaker op een dag.

Neem maatregelen bij verre reizen

Als u reist naar een andere tijdzone, controleer dan elke 3 uur uw bloedsuikerspiegel. Vervoer de insuline in uw handbagage, niet in het laadruim (daar kan de insuline bevriezen). Neem voldoende medicijnen mee voor uw hele vakantie.

Uw diabetes-dossier

U kunt zelf uw diabetes-dossier bekijken. Hierin ziet u bijvoorbeeld de resultaten van onderzoeken. Zo werkt u samen met uw zorgverleners aan uw eigen behandeling. Uw praktijkondersteuner kan u vertellen hoe het systeem werkt en u inloggegevens geven.