sluiten

Wat zijn hart- en vaatziekten?

Bij hart- en vaatziekten werkt uw hart niet zoals het hoort. Of uw vaten zijn vernauwd, waardoor zuurstof niet goed vervoerd kan worden naar alle plaatsen in uw lichaam. Voorbeelden van hartziekten zijn: een hartinfarct, een hartklepaandoening of hartritmestoornissen. Vaatziekten zijn bijvoorbeeld slagaderverkalking, etalagebenen en trombose. Ook aangeboren hartafwijkingen en beroerte behoren tot hart- en vaatziekten.

Wat zijn de symptomen van hart- en vaatziekten?

Hart- en vaatziekten gaan niet vanzelf over. Ze worden langzaam erger. Klachten die kunnen wijzen op hart- en vaatziekten zijn:

  • Pijn of druk op de borst
  • Vermoeidheid
  • Opgezette benen
  • Verlamming

Ga met deze klachten altijd naar uw huisarts. Want met de juiste diagnose krijgt u ook de juiste behandeling. En zo zorgt u ervoor dat de klachten niet erger worden.

Hoe ontstaan hart- en vaatziekten?

Roken, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol vergroten de kans op hart- en vaatziekten. Probeer dus gezond te leven, met gezonde voeding en voldoende beweging. Bij sommige hart- en vaatziekten speelt erfelijkheid een rol.

Meer informatie

Op de website van Thuisarts leest u hoe u het risico op hart- en vaatziekten kunt verkleinen. Lees meer over hart- en vaatziekten op de website van de Hartstichting. U kunt ook kijken op de website van de Harteraad. Heeft u vragen? Stel ze dan aan uw huisarts of praktijkondersteuner.