sluiten

Bespreek leefstijlinterventie, juist nu!

Bespreek leefstijlinterventie, juist nu!

Juist nu, tijdens de COVID-19 pandemie, is het belangrijk dat Nederlanders het belang van een gezonde leefstijl leren kennen en dat ze kennis daarover krijgen aangereikt.

De afgelopen tijd is het belang van leefstijl in coronatijd herhaaldelijk benadrukt door artsen en medisch experts. Met name leefstijlziekten zoals hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes type 2 blijken van grote invloed op het verloop van het ziektebeeld. De getallen liegen er dan ook niet om. Zo had bijna 70% van de overleden coronapatiënten jonger dan 70 jaar een onderliggende aandoening. Ruim een kwart van hen kampte met diabetes en maar liefst 43,4% leed aan hart- en vaatziekten of een hoge bloeddruk. Bron: RIVM

Leefstijlziekten zijn te beïnvloeden door gezond te leven. ‘‘Bij obesitas en aan overgewicht gerelateerde ziekten, zoals type 2 diabetes en hart- en vaatziekten, is het metabole systeem, oftewel de stofwisseling, ontregeld. Factoren die hier aan bijdragen zijn onder andere verkeerde voeding, te weinig beweging en stress.’’ Bron: Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde Deze ontregeling leidt tot een constante belasting van het immuunsysteem, waardoor er geen volwaardige afweerreactie meer plaats vindt bij besmetting met bijvoorbeeld het coronavirus.

De GLI (gecombineerde leefstijlinterventie) is een aanpak die zich richt op een combinatie van gezonder eten, meer bewegen en gedragsverandering. De interventie omvat advies over én begeleiding bij het verwerven van gezonde eetgewoontes, een gezond beweegpatroon en hoe om te gaan met factoren die een gezonde leefstijl beïnvloeden. 

Binnen zorggroep Gelders Rivierenland zijn de volgende GLI-coaches gecontracteerd:

GLI-coach:

Werkgebied:

Sione Brugman

Tiel

Lianne van den Dungen

Culemborg, Buurmalsen, Geldermalsen, Maurik, Eck en Wiel, Beusichem, Buren, Erichem, Tricht, Zoelen, Meteren, Neerijnen.

(straal van 25 km rondom Culemborg)

Marleen van Hattem

Ik heb een groep lopen in Lienden. Mijn deelnemers komen uit de omliggende dorpen (Ochten, Kesteren, IJzendoorn, Dodewaard etc.) Dus zowel gemeente Buren als Neder-Betuwe.

 

Ik heb ook een groep lopen in Nijmegen, met deelnemers uit Nijmegen e.o.

Ilse Hermsen

Tiel, Waardenburg, Meteren

Denise van Kats

Geldermalsen, Meteren, Tricht, Buurmalsen, Deil, Beesd, Wadenoijen en Waardenburg

Ruth Sas

Culemborg, Vianen, Leerdam, Maurik, Wadenoijen, Beusichem, Ingen

Rijswijk

Danielle Schroder

Veenendaal e.o.

Francien Strijbosch

Weurt, Beuningen, Ewijk, Deest, Winssen, Afferden (Gld), Bergharen, Horssen, Druten, Puiflijk, Altforst, Maasbommel, Alphen, Dreumel, Beneden Leeuwen, Boven-Leeuwen, Wamel. 

Jaantje Uijterlinde

Winssen

 

< Terug naar het overzicht